Pyszne ciasto na oranżadzie – zebra
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam szybki i prosty przepis na pyszne ciasto na oranżadzie, czyli popularną zebrę. Niejedni z Was, tak jak ja, pewnie pamiętają to ciasto z dawnych lat, z dzieciństwa. Zebra po przekrojeniu wygląda bardzo atrakcyjnie. Zachwyca swoimi czarno-białymi paskami. Poza tym długo utrzymuje wilgotność, nawet na trzeci dzień smakuje jak w pierwszy. Idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam 🙂
6 jajek
2,5 szkl. mąki + 4 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szkl. cukru
1 szklanka oleju
1 szkl. oranżady
4 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać powoli cukier. Dodać żółtka i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Olej połączyć z oranżadą. Miksując stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 4 łyżki kakao. Do drugiej części dodać 4 łyżki mąki.
Ciasto lać po 1 łyżce na środek blachy o średnicy 30 cm, raz kakaowe raz białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 55 minut.
Wykończenie:
Polać dowolną polewą. Przepis na polewę kakaową znajduje się przy cieście miodowym.
SMACZNEGO !!!
Wygląda naprawdę wspaniale. Ja mam bardzo podobny przepis, ale niestety nie potrafię tak ładnie nakładać i zawsze wychodzi mi jakaś łaciata krowa, a nie zebra. To wydaje się być przepyszne!
Do karcia91: spróbuj od samego środka tortownicy, po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego na przemian. Trzymam kciuki, żeby wyszło. Ciasto naprawdę pyszne, zwłaszcza na oranżadzie.
Robilam ciasto wg przepisu juz 2 raz wyszlo bardzo smaczne ale zarowno za 1 jak i za 2 razem na ciescie w ciemnych miejscach po kakao bylo bardzo wilgotne i przypominalo ciasto niedopieczone czemu?
Witam. To nie powinno się zdarzyć. Może coś z piekarnikiem nie tak, a może u Pani trzeba z 5-10 minut dłużej popiec. Gorąco pozdrawiam 🙂
Kakao jest ciężkie. Zdarzało mi się tak samo jak u Anny. Nawet czasami było zakalcowate. Teraz staram się po równo rozdzielać ciasto na 2 miski i kakao przesiewam przez siteczko bo zdarzały się grudki,które nawet po upieczeniu można było je w smaku wyczuć.
Czasami robił sie za bardzo twardy, ale teraz już chyba wiem dlaczego? Miałam za dużą temperaturę i za długo go piekłam