Pyszne ciasto na oranżadzie – zebra

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam szybki i prosty przepis na pyszne ciasto na oranżadzie, czyli popularną zebrę. Niejedni z Was, tak jak ja, pewnie pamiętają to ciasto z dawnych lat, z dzieciństwa. Zebra po przekrojeniu wygląda bardzo atrakcyjnie. Zachwyca swoimi czarno-białymi paskami. Poza tym długo utrzymuje wilgotność, nawet na trzeci dzień smakuje jak w pierwszy. Idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam 🙂
 
Składniki:zebra
6 jajek
2,5 szkl. mąki + 4 łyżki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szkl. cukru
1 szklanka oleju
1 szkl. oranżady
4 łyżki kakao
 
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać powoli cukier. Dodać żółtka i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Olej połączyć z oranżadą. Miksując stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 4 łyżki kakao. Do drugiej części dodać 4 łyżki mąki.
Ciasto lać po 1 łyżce na środek blachy o średnicy 30 cm, raz kakaowe raz białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 55 minut. 
 zebra1
Wykończenie:
Polać dowolną polewą. Przepis na polewę kakaową znajduje się przy cieście miodowym.
 
SMACZNEGO !!!