Pyszne bułeczki razowe wg przepisu mojej mamy :)
3 szklanki mąki typ 650
1 ½ szklanki mąki pszennej razowej do wypieku domowego chleba
Ok. 100 gram ziaren słonecznika
Ok. 50 gram sezamu
2 opakowania drożdży instant
Szczypta soli
1 łyżka cukru
2 szklanki letniej wody
5 łyżek oleju z nasion sezamu lub oliwy
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, słonecznik, sezam, pestki dyni, drożdże i sól. Wszystko wymieszać.
W małym garnuszku lub misce wymieszać cukier z letnią wodą. Wlać do sypkich składników. Dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk, dlatego w razie potrzeby trochę podsypać mąką typ 650. Odstawić do wyrośnięcia na ok. ½ godziny. Wyrobić bułki i ponownie odstawić na ½ godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Małe bułki piec. ok. 30minut, większe do 40 minut. Z porcji wyjdzie nam 15 małych bułek.
Smacznego!!!