Pyszna sałatka z ogórków

3 kg ogórkówsałatka1

1 puszka ananasa

5 średnich cebul

3 papryki

3 marchewki

1 łyżka soli kamiennej

Pieprz w ziarenkach

Ziele angielskie

Liść laurowy

 

Zalewa:sałatka2

2 łyżki soli kamiennej

1 szklanka octu

3 szklanki wody

2 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Zagotować zalewę i odstawić do wystudzenia. Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć ziarna i pokroić w kostkę. Pokrojone ogórki zasolić 1 łyżką soli kamiennej i odstawić na ok. 2 – 3 godziny. Po tym czasie zlać wodę z ogórków.

Ananasa i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w plasterki. Marchewkę potrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać i nakładać do słoików. Do każdego słoika wrzucić 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziarno ziela oraz kawałek liścia laurowego. Zalać przestudzoną zalewą. Pasteryzować 15 minut.

 

Smacznego!!!