Pyszna sałatka z ogórków
1 puszka ananasa
5 średnich cebul
3 papryki
3 marchewki
1 łyżka soli kamiennej
Pieprz w ziarenkach
Ziele angielskie
Liść laurowy
2 łyżki soli kamiennej
1 szklanka octu
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
Wykonanie:
Zagotować zalewę i odstawić do wystudzenia. Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć ziarna i pokroić w kostkę. Pokrojone ogórki zasolić 1 łyżką soli kamiennej i odstawić na ok. 2 – 3 godziny. Po tym czasie zlać wodę z ogórków.
Ananasa i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w plasterki. Marchewkę potrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać i nakładać do słoików. Do każdego słoika wrzucić 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziarno ziela oraz kawałek liścia laurowego. Zalać przestudzoną zalewą. Pasteryzować 15 minut.
Smacznego!!!