Pyszna pizza z sosem dyniowym
Dzisiaj pragnę Wam polecić przepis na smaczną pizzę z sosem dyniowym. Obiecałam Wam ten przepis przy wpisie z sosem dyniowym: http://przepisybabci.blog.pl/2017/09/22/sos-dyniowy-do-sloikow-na-zime-sos-dyniowo-pomidorowo-paprykowy-pyszny/
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej razowej do wypieku chleba
250 g mąki wrocławskiej + 100g
50 g drożdży
2 łyżeczki cukru
Szczypta soli
6 łyżek oleju rzepakowego
1 ½ szklanki letniej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę razową oraz 250 g mąki wrocławskiej. Dodać sól i wymieszać. W drugim naczyniu rozpuścić w letniej wodzie (1 ½ szkl.) drożdże z cukrem. Dodać do mąki, wlać olej i wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać ręką i dosypywać tyle mąki (ok.100 g), aby ciasto nie kleiło się do ręki. Odstawić na 30 minut. Z ciasta otrzymamy dwie pizze o średnicy ok. 30 – 32 cm.
Składniki na farsz ( na dwie pizze):
330 – 400 ml sosu dyniowego
500 g sera
200 g – 250 g szynki
300 g – 400 g pieczarek
Przyprawy nie są nam potrzebne, ponieważ wszystkie są w sosie dyniowym, tak samo jak czosnek czy cebula.
Wykonanie:
Sos zblendować w blenderze lub chopperze. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na drobno i obgotować, ja gotuję ok. 10 minut. Następnie można pieczarki razem z pokrojoną szynką obsmażyć.
Ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Rozciągnąć ręką na blaszce do pizzy wysmarowanej masłem ( tj. blacha, która ma dziurki). Posmarować zblendowanym sosem. Posypać szynką i pieczarkami, a następnie serem. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190 stopni przez 11 minut. Następnie zmienić blaszki (ta co była na wyższym poziomie idzie na dół i odwrotnie. Ja piekę dwie pizze na raz) i piec jeszcze ok. 13 – 15 minut. Takie same pizze można przygotować również z sosem z cukinii: http://przepisybabci.blog.pl/2017/08/21/chutney-cukiniowo-pomidorowy/
Smacznego!!!