Ptasie mleczko cytrynowo – truskawkowe

Proste w wykonaniu i smaczne ptasie mleczko. Idealne na gorące dni do kawki 🙂

Składniki:

1 litr kefiru

2 galaretki cytrynowe

2 galaretki truskawkowe

Żelatyna bez namaczania

Truskawki

Biszkopty



Wykonanie:

Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć spożywczą folią aluminiową. Na dnie ułożyć biszkopty.

Galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny (bez namaczania – można od razu wsypać do galaretki) rozpuścić w 300 ml gotowanej wody.

Kefir utrzeć mikserem na średnich obrotach. Dodać przestudzoną galaretkę z żelatyną i utrzeć mikserem. Wstawić na 5 minut do lodówki, aby masa zaczęła gęstnieć. Następnie wyłożyć na biszkopty. Wstawić na około 20 – 30 minut do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki truskawkowe z 1 płaską łyżką żelatyny (bez namaczania) rozpuścić w 800 ml gotowanej wody.

Truskawki opłukać i przekroić na połowę. Układać na zastygniętym ptasim mleczku. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego!!!