Ptasie mleczko cytrynowo – truskawkowe
Proste w wykonaniu i smaczne ptasie mleczko. Idealne na gorące dni do kawki 🙂

Składniki:
1 litr kefiru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki truskawkowe
Żelatyna bez namaczania
Truskawki
Biszkopty
Wykonanie:
Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć spożywczą folią aluminiową. Na dnie ułożyć biszkopty.

Galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny (bez namaczania – można od razu wsypać do galaretki) rozpuścić w 300 ml gotowanej wody.
Kefir utrzeć mikserem na średnich obrotach. Dodać przestudzoną galaretkę z żelatyną i utrzeć mikserem. Wstawić na 5 minut do lodówki, aby masa zaczęła gęstnieć. Następnie wyłożyć na biszkopty. Wstawić na około 20 – 30 minut do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki truskawkowe z 1 płaską łyżką żelatyny (bez namaczania) rozpuścić w 800 ml gotowanej wody.

Truskawki opłukać i przekroić na połowę. Układać na zastygniętym ptasim mleczku. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego!!!
proste i bardzo smaczne. Nawet mój maż potrafi zrobić ;)) ale bardzo mi smakuje czasami dodaje truskawki, albo wiśnie
Dzięki 🙂 Masz rację to ptasie mleczko smakuje z różnymi owocami. Pozdrawiam, męża również 😉
Uwielbiam ciasta z truskawkami, chętnie spróbuję póki są świeże,
Środek z kefirem już mi się podoba. Zapisuję do wykonania :))
Szkoda że już po truskawkach, ale chętnie spróbuję z innymi owocami.
Polecam. Z innymi owocami też jest smaczny. Pozdrawiam 🙂