Ptasie mleczko Babuni
4 jajka
1 szkl. cukru pudru
1 budyń waniliowy
1 kostka margaryny
7 łyżeczek żelatyny
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Jajka sparzyć w gotowanej wodzie. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach wody. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać 1/2 szkl. wody i rozpuścić. Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć. Miksując dodawać powoli budyń. Dodać żelatynę i wymieszać mikserem. Wyłożyć na formę do tortu o średnicy 26 cm. Kiedy masa zgęstnieje (około 30 minut) ubijamy białka na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę truskawkową i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na poprzednią warstwę i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę pomarańczową. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
oj ale mam chrapke na takie ptasie mleczko 🙂 zrobiłaś mi smaka 🙂 ostatnio robiłam sernik na zimno z jagodami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/sernik-na-zimno-z-jagodami.html