Prosty, smaczny i tani placek ze śliwkami
To następny przepis wyszukany w starym zeszycie. Tak, jak napisałam jest prosty w wykonaniu, do tego smaczny i tani. Nawet na drugi dzień smakuje jakby był świeżo pieczony. Polecam!!!

Na formę: 23 cm x 23 cm. Na większą formę, np. 25 cm x 40 cm przygotować ciasto z podwójnej porcji.
Składniki:
125 g masła
½ szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka mąki tortowej typ 450
½ szklanki mączki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śliwki ( na taką blaszkę ok. 10 szt. dużych śliwek)
Wykonanie:
Masło, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, mączkę oraz proszek przesiane przez sitko. Ponownie utrzeć mikserem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście ułożyć śliwki wcześniej wydrążone z pestek i przekrojone na połowę.

Posypać kruszonką przygotowaną według przepisu:
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru
- Mąki tyle, co dość.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w Pobierz można pobrać przepis 🙂
Fajny, chętnie takiego zjem 🙂
Polecam 🙂
Śliwki mam więc będzie pieczenie 🙂
Polecam, nie będzie Pani żałować 🙂