Prosty, smaczny i tani placek ze śliwkami

To następny przepis wyszukany w starym zeszycie. Tak, jak napisałam jest prosty w wykonaniu, do tego smaczny i tani. Nawet na drugi dzień smakuje jakby był świeżo pieczony. Polecam!!!

Na formę: 23 cm x 23 cm. Na większą formę, np. 25 cm x 40 cm przygotować ciasto z podwójnej porcji.

Składniki:

125 g masła

½ szklanki cukru

3 jajka

1 szklanka mąki tortowej typ 450

½ szklanki mączki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śliwki ( na taką blaszkę ok. 10 szt. dużych śliwek)



Wykonanie:

Masło, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, mączkę oraz proszek przesiane przez sitko. Ponownie utrzeć mikserem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Na cieście ułożyć śliwki wcześniej wydrążone z pestek i przekrojone na połowę.

Posypać kruszonką przygotowaną według przepisu:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru
  • Mąki tyle, co dość.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w Pobierz można pobrać przepis 🙂