Placek lodowy
Forma do ciasta o wymiarach: 23,5 cm X 23,5 cm
¼ szklanki cukru
2 jajka
¼ szklanki mączki ziemniaczanej
½ łyżki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15 minut.
½ litra śmietany kremówki 36%
3 czubate łyżeczki żelatyny
5 połówek brzoskwiń z puszki
70 gram orzechów włoskich
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie:
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i sparzyć. Galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Śmietanę ubić. Żelatynę namoczyć w około 3 łyżkach zimnej wody. Do namoczonej żelatyny wlać 150 ml gotowanej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do ubitej śmietany powoli dodawać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na biszkopt położyć brzoskwinie. Następnie wylać śmietanę z żelatyną i wstawić na chwilę do lodówki. Masę posypać orzechami i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Składniki na wierzch:
1 paczka śnieżki na mleku
Mleko do śnieżki (wg wskazań producenta)
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody
Czekolada mleczna lub gorzka (wg uznania)
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w około 2 łyżkach zimnej wody. Do namoczonej żelatyny wlać 100 ml gotowanej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Śnieżkę ubić wg wskazań producenta. Przestudzoną żelatynę połączyć ze śnieżką i szybko wylać na wierzch ciasta. Posypać startą lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego !!!
Jak u babci… ja postaram się z czekolady zrobić “pajęczynę” i mam ciasto październikowe 😉