Piernikowa Baba

piernik2Dzisiaj polecam Wam pyszne ciasto piernikowe, jakie piekła moja Babcia. Ja zrobiłam je w formie Babki. Wy możecie upiec je w formie ciasta. Na blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm bierzemy składniki jak na półtorej porcji. Możecie też takie ciasto przełożyć marmoladą lub kremem. Polecam 🙂 

 

Składniki na formę do babek o średnicy 24 cm:

5 jajekpiernik4

1 ½ szkl. cukru

½ szkl. wody

3 łyżki kakao

2 szkl. mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka margaryny

1 paczka przyprawy do piernika

 



Wykonanie:

piernik1Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Dodać przyprawę do piernika oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.

 piernik3

Wykończenie:

Polać polewą czekoladową. Posypać orzechami.

 Smacznego !!!