Pierniki jak u Babci – nie wymagają leżakowania
Pyszne i proste świąteczne pierniczki według trochę zmienionej receptury mojej Babci, ponieważ zamiast białego cukru dodałam brązowy. Są miękkie zaraz po upieczeniu i nie muszą leżakować. Można je od razu konsumować 😉

Składniki:
½ szklanki miodu naturalnego
200 g masła
1 szklanka cukru brązowego
2 jajka
2 opakowania przyprawy do piernika lub ciastek korzennych
2 łyżeczki sody
640 g mąki wrocławskiej
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki (mąka, soda, przyprawy) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Masło, cukier i miód rozpuścić na małym ogniu, nie gotować. Ostudzić. Dodać do sypkich składników. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, delikatnie posypując mąką, aby się nie kleiło. Wyciąć pierniczki. Jeśli chcemy powiesić je na choince trzeba zrobić dziurkę słomką.


Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 8 minut. Ozdobić według uznania. Miłej zabawy 🙂


Smacznego!!!
Na święta polecam też pyszny serniczek: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/11/03/sernik-krowkowo-orzechowy-puszysty-i-delikatny/
Fajne 🙂 A masz może pomysł na pierniki bez cukru? Albo z jakimś zamiennikiem w stylu daktyli, bananów ,itp.?
Nie myślałam jeszcze o tym, aby zastąpić cukier. Ale dzięki Jenn za podpowiedź. Może coś uda się zrobić. Nie obiecuję na 100%. Pozdrawiam 🙂