Pieczone kolby kukurydzy – pychotka
Dzisiaj polecam Wam pieczone kolby kukurydzy. Mogą one być podawane, jako dodatek do obiadku lub jako samodzielne danie. Ze względu na właściwości odżywcze kukurydzy powinniśmy ją spożywać, chociaż kiedy jest na nią sezon. To roślina bogata w kwasy Omega-3 oraz witaminy i składniki mineralne: potas, sód, wapń, magnez i jeszcze parę innych. Kukurydza to silny antyoksydant. Zawarty w niej selen, witamina E oraz beta- karoten bronią nas przed działaniem wolnych rodników, przedłużają młodość i zwiększają odporność. Po więcej informacji zapraszam na: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kukurydza-zboze-bez-glutenu-wartosci-odzywcze-kukurydzy_41504.html
Składniki:
5 łyżek masła
3 – 4 ząbki czosnku
¼ łyżeczki Cayenne
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1 – 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kolby obrać i dokładnie opłukać. Masło wrzucić do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę (wyciskacz) czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Takie ziołowe masełko nałożyć na każdą kolbę. Piec w piekarniku nagrzanym do 1700 C przez 30-35 minut. Wiem, że w marketach można kupić już gotowane kolby kukurydzy, wtedy musimy skrócić czas pieczenia. Myślę, że takie gotowane musiałyby się piec około 15 – 20 minut w w/w temperaturze.
Smacznego!!!
mniam jakie złociste 🙂 🙂 pyszności!