Pieczeń schabowa na kanapki lub obiad a la pieczeń rzymska
To perfekcyjne połączenie schabu z papryką, cebulą, serem i sosem czosnkowym. Wprost idealna na kanapki i na obiad. Smakuje wyśmienicie 🙂 Polecam 😉

Składniki:
600 g schabu bez kości
1 cebula
10 dag sera żółtego
½ papryki czerwonej (może być mrożona)
1 ½ łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kurkuma, papryka czerwona mielona
Wykonanie:
Ja zaczynam od przygotowania sosu czosnkowego. Wykładam majonez do małej miseczki, do tego wyciskam przez praskę czosnek i mieszam.
Schab kroimy na 6 kawałków, cienko rozbijamy na prostokąty. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a paprykę w podłużne paski. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Schab będziemy łączyć parami. Schab posypujemy przyprawami, jeden kawałek z pary smarujemy sosem czosnkowym.

Układamy na nim paprykę, cebulę i posypujemy serem. Przykrywamy drugim kawałkiem, końcówki możemy połączyć tłuczkiem do kotletów. Zwijamy roladkę i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym dużym kawałkiem papieru do pieczenia. Tak samo postępujemy z kolejną parą kawałków schabu i układamy ściśle na poprzedniej roladce. Powtarzamy do wyczerpania składników. Następnie ściśle owijamy w papier i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.





Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 65 minut. Następnie podkręcamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć wierzchni papier, aby pieczeń się przypiekła. Podawać dowolnie na kanapki lub do obiadku.



Smacznego!!!
Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/schab-na-kanapki-lub-obiad-w-pysznej-marynacie/
Pięknie wygląda. Chyba wykorzystam do kanapek, bo nudzą mi się standardowe dodatki 😉
Mi ostatnio też właśnie wszystko się znudziło i postanowiłam pokombinować. Nie żałuję, bo było pyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂
Nie ma jak własna pieczeń 🙂
Tak swojskie jedzonko najlepsze 😉
Thank you for writing this awesome article.
I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment.
I subscribed to your blog and shared this on my Facebook.
Thanks again for a great article! http://www.mesurescalib-tech.com