Pawi ogon – najlepsze ciasto z mascarpone
To naprawdę najlepsze ciasto, jakie jadłam do tej pory. Mogłabym je jeść cały czas. To ciasto zachwyci każdego smakiem i wyglądem. Polecam 🙂

Ciasto na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ½ łyżki mąki tortowej
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier, a następnie żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą przez sitko mąkę, mączkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez 20 minut. Natychmiast po upieczeniu biszkopt zwinąć w roladę. Ciasto na blachę wielkości piekarnika (u mnie 30cm x 40cm).
Ciasto bezowe:
4 białka
130 gram cukru kryształ
130 gram cukru pudru
Szczypta soli
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać cukier kryształ. Następnie dodać cukier puder przesiany przez sitko i wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować krążek o średnicy ok.30 cm. Piec 20 minut w temp. 150 stopni C i 110 minut w temp. 120 stopni C.
Masa mascarpone:
250 gram serka mascarpone
½ litra śmietany kremówki 36%
4 żółtka
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru waniliowego (robionego samodzielnie) lub 1 paczka cukru wanilinowego i 3 łyżki cukru kryształ
2 łyżki żelatyny bez namaczania
Wykonanie:
Żółtka rozmieszać z 2-3 łyżkami mleka i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zagotować. ½ zagotowanego mleka wlać do żółtek w celu zahartowania. Następnie wlać do pozostałej części mleka i zagotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Natychmiast po zagotowaniu, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli mamy żelatynę, którą trzeba namoczyć, to najpierw musimy żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Następnie dodać do masy jak wyżej i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno. Ubijając dodawać mascarpone. Następnie ubijając na małych obrotach dodawać wystudzoną masę z żółtkami.
Wykonanie ciasta:
1 słoik powideł lub marmolady malinowej (ja miałam własnego wykonania) 0,33l, lub wg własnego uznania

Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować marmoladą. Zwinąć w roladę i kroić na kawałki o szerokości 1 cm.
Miskę o średnicy około 25 cm lub durszlak wyłożyć papierem do pieczenia lub przeźroczystą folią spożywczą i wykładać zaczynając od dna kawałki rolady. Następnie wyłożyć masę. Położyć na to odpowiednio dopasowany krążek bezy.






Wstawić na około 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnie ciasto przełożyć na talerz. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!
Ten blog to dla mnie istna skarbnica rozpusty. Wszystko bym jadła 😀
Dziękuję i zapraszam do jedzenia 🙂
Musi być cudowne *-*
Jest obłędne 🙂 Pozdrawiam