Paluchy nadziewane mięsem mielonym
3 szkl. mąki
20 dag serka homogenizowanego
1 kostka masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z serkiem homogenizowanym, kostką masła, szczyptą soli i żółtkiem. Odstawić ciasto do lodówki, do schłodzenia.
25 dag mięsa mielonego z szynki
20 dag żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 łyżki masła
1 jajko
Sól
Pieprz
Przyprawa do mięsa mielonego
Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Trochę sera odłożyć do posypania. Mięso mielone włożyć do miski posypać przyprawami i połączyć z masłem. Dodać jajko, majonez, ser i wymieszać.
Rozwałkować ciasto i pociąć na prostokąty 15cm x 7cm. Nakładać nadzienie i formować paluchy. Układać na blachę, posmarować białkiem i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.