Omleciki – ciastka z kremem
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
2 łyżki wody
cukier waniliowy
6 łyżek mąki
3 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą do białości. Na sitko wsypać mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do ubitych żółtek i powoli wymieszać łyżką. Nakładać na blachę małe omleciki w formie koła. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut.
Wykończenie:
1 paczka kremu ajerkoniakowego, waniliowego lub śmietankowego – zrobić wg wskazań producenta
cukier puder
Omleciki zdejmujemy z blachy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Kładziemy jeden na drugi, aby zachowały wilgotność. Smarujemy omlecik kremem (nie za grubo) i składamy go na połowę. Gotowe omleciki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli zabraknie kremu i zostaną nam omleciki wkładamy do woreczka foliowego odkładamy je do spiżarni. Możemy je wykorzystać później, mogą tak leżeć do dwóch tygodni.
SMACZNEGO !!!
Fajny pomysł, aczkolwiek zredukowałabym ilość cukru 😛