Omleciki – ciastka z kremem

Składniki:

Ciasto na omleciki

6 jajek

6 łyżek cukru

2 łyżki wody

cukier waniliowy

6 łyżek mąki

3 łyżki mączki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Omleciki przed włożeniem do piekarnika

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą do białości. Na sitko wsypać mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do ubitych żółtek i powoli wymieszać łyżką. Nakładać na blachę małe omleciki w formie koła. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut.

 

 

 

 

Wykończenie:

Upieczone omleciki

1 paczka kremu ajerkoniakowego, waniliowego lub śmietankowego – zrobić wg wskazań producenta

cukier puder

Omleciki zdejmujemy z blachy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Kładziemy jeden na drugi, aby zachowały wilgotność. Smarujemy omlecik kremem (nie za grubo) i składamy go na połowę. Gotowe omleciki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli zabraknie kremu i zostaną nam omleciki wkładamy do woreczka foliowego odkładamy je do spiżarni. Możemy je wykorzystać później, mogą tak leżeć do dwóch tygodni.

 

Gotowe omleciki

SMACZNEGO !!!