Ogórki w musztardzie
Przyjęło się, że ogórki w musztardzie muszą być małe i ładne. Ja jednak obalam ten mit. Zaprawiam w musztardzie ogórki, jakie mi zostaną po kiszeniu, czyli duże (ale bez przesady), małe i krzywe. Warunek jest jeden ogórki po przekrojeniu muszą być zielone w środku, a nie białe. Przepis ten wypróbowałam już w zeszłym roku. Część ogórków stała do wiosny i nie zmieniła swojego koloru oraz smaku. Polecam.
Zalewa na ok. 11 słoików 0,33 litra
Składniki na zalewę:
10 łyżeczek musztardy chrzanowej lub rosyjskiej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 litr wody
1 łyżeczka soli kamiennej
Dodatkowo:
Ziele angielskie
Liść laurowy
Pieprz w ziarnach
Wykonanie:
Zagotować zalewę i przestudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Włożyć do słoików. Dodać 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 – 3 ziarna pieprzu oraz mały kawałek liścia laurowego. Zalać przestudzoną zalewą tak by przykryła ogórki.
Pasteryzować na bardzo małym ogniu 8 minut.
Smacznego!!!