Ogórki kanapkowe na dwa sposoby
Witajcie,
Dzisiaj polecam przepis na smaczne ogórki kanapkowe w zalewie zwykłej lub z ostrą papryką i kurkumą. Pychotka 🙂
Zalewa wystarcza na ok. 7 słoików 0,65 litra
Ja miałam ok. 3 kg pociętych ogórków i otrzymałam 11 słoików.
Składniki na zalewę:
1 litr wody
1 ½ szklanki octu 10%
¾ szklanki cukru
Dodatkowo:
Ziarna gorczycy
Ziarna ziela angielskiego
Ziarna pieprzu
Liść laurowy
Koper
Papryka ostra mielona
Kurkuma
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Ogórki
Sól kamienna
Wykonanie:
Ogórki pokroić na plastry. 1 kg pociętych ogórków zasolić 1 łyżką soli. Odstawić na ok. 2 godziny.
Zagotować zalewę i przestudzić. Zalewę można podzielić na połowę, albo zagotować drugą i dodać do niej 1 łyżeczkę ostrej papryki oraz 1 łyżeczkę kurkumy.
Paprykę pokroić w paski. Po 2 godzinach zlać wodę z ogórków.
Na dno każdego słoika wrzucić po 1 ziarenku ziela, 3 – 5 ziarenek pieprzu, 1 łyżeczkę ziaren gorczycy, kawałek liścia laurowego oraz dojrzały koper. Wkładać ogórki oraz po 2 – 3 kawałki czerwonej oraz żółtej papryki.
Zalać zalewą. Od momentu zagotowania pasteryzować ok. 7 minut na bardzo małym ogniu. Wyciągając słoiki z kociołka po pasteryzacji dokręcać zakrętkę, wtedy mamy pewność, że się nie popsują.
Smacznego!!!