Najprostszy sernik gotowany według przepisu mojej Mamy
Lubię serniki, a ten jest naprawdę pyszny. Idealny do kawki, a na jednym kawałku się nie skończy 😉

Spód:
Składniki:
3 jajka
6 łyżek cukru
5 łyżek wody przegotowanej
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej typ 450
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka. Dobrze ubić. Olej zmieszać z wodą. Dodawać partiami do masy. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 35cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut.
Masa serowa:
Składniki:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
1-2 łyżki esencji waniliowej z pomarańczą
250 g masła
1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
2 budynie śmietankowe
5 dag rodzynek
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
W dużym garnku zmiksować jajka, cukier, wanilię i masło. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Dodać budynie śmietankowe i zmiksować. Postawić na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać rodzynki wcześniej namoczone w wodzie i odciśnięte oraz płatki migdałowe. Wymieszać.

Dodatkowo:
200 g dżemu porzeczkowego
Polewa czekoladowa:
Składniki:
6 łyżek mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Mleko, cukier, masło i kakao w małym rondelku, ciągle mieszając, na wolnym ogniu zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i polać sernik.

Przełożenie ciasta:
Zimny spód posmarować dżemem porzeczkowym, wylać gorącą gotową masę serową. Zimny sernik polać polewą czekoladową.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis 🙂