Najlepszy „Jaffa Cake”, czyli ciasto mocno brzoskwiniowe
To lekkie i smaczne ciasto w moim wykonaniu. Oczywiście można je zrobić w innej wersji, np. z czerwonymi budyniami, sokiem i galaretką oraz ciastkami wiśniowymi. Wszystko zależy od Was. Zachęcam do próbowania 🙂

Biszkopt:
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
4 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
1 ½ łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą przez sitko mąkę z mączką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 170 stopni C przez 20 minut, na blaszce (25cm x 35cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa brzoskwiniowa budyniowa:
Składniki:
1 litr soku mango Kubuś
3 opakowania budyniu waniliowego
Wykonanie:
Odlać 300 ml soku i rozpuścić w nim budyń. Resztę soku zagotować mieszając, co jakiś czas, aby się nie przypalił. Trochę przestudzić i wylać na biszkopt. Schłodzić.


Masa śmietanowa:
Składniki:
500 ml śmietany słodkiej 36%
1 galaretka kiwi
250 ml gotowanej wody
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gotowanej wody i odstawić, aby lekko stężała. Śmietanę ubijamy na sztywno, krótko przed dodaniem galaretki. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem na średnich obrotach.Wylać na masę brzoskwiniową.

Dodatkowo:
1 podwójne opakowanie ciastek Jaffa Cake brzoskwiniowych (typu Delicje) lub 2 pojedyncze
2 galaretki brzoskwiniowe
Ciastka ułożyć na śmietanie. Schłodzić. Galaretki rozpuścić w 600 ml gotowanej wody. Tężejącą polać ciastka. Chłodzimy. Ciasto zostawiamy najlepiej na noc w lodówce. Przechowujemy również w lodówce.


Przełożenie ciasta:
Biszkopt – masa budyniowa brzoskwiniowa – masa śmietanowa – ciastka – galaretka

Smacznego!!!