Najlepsze ciasto miodowe
BISZKOPT
Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywno. Powoli do ubitych białek dodawać cukier. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie na sitko sypiemy mączkę ziemniaczaną, mąkę oraz proszek do pieczenia. Przesiewamy do gotowych jajek i nie ubijając, łopatką od miksera powoli mieszamy całość, aż do zaniku grudek. Najważniejsze przy biszkopcie jest delikatne wymieszanie końcowych składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 20 minut.
CIASTO MIODOWE
Składniki:
30 dag mąki (około 2 szkl. i 1/3 szkl.)
15 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki miodu sztucznego
0,5 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu lub cała przyprawa do piernika
Wykonanie:
Wszystkie produkty wsypać do miski i ugniatać rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 12-15 minut.
KREM
Składniki:
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki mączki ziemniaczanej
2,5 szkl. mleka
2 cukry waniliowe,
1 łyżka cukru
1 kostka margaryny
Wykonanie:
Z 2,5 szklanek mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko z cukrem i cukrami waniliowymi zagotować. Do gotującego mleka dodać mleko wymieszane z mączką ziemniaczaną oraz mąką. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i dodać zimną margarynę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykonanie ciasta:
Na spód blachy kładziemy ciasto miodowe i nakładamy 1/2 kremu. Następnie kładziemy biszkopt i nakładamy pozostałą część kremu. Na wierzch kładziemy ciasto miodowe. Możemy polać gotową polewą (kupioną w sklepie) lub zrobioną przez nas.
Polewa czekoladowa:
1/3 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kakao, 8 kostek czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.
Wszystkie składniki rozpuścić. Nie gotować. Polać ciasto.
SMACZNEGO !!!
Też robię bardzo podobne ciasto i muszę powiedzieć, że smakuje wyśmienicie, ja w ogóle uwielbiam wszelkie miodowe ciasta!
mmm…. ale smacznie wygląda:)