Najlepsza babka kokosowa według przepisu Babci

Dzisiaj pragnę się z Wami podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową według przepisu mojej Babci. To jedna z moich ulubionych babek, ponieważ nie traci smaku nawet na trzeci dzień. Spróbujcie sami 🙂

Składniki:

1 ½ szklanki wiórek kokosowych

1 ½ szklanki mąki

1 szklanka cukru

200 g masła

1 kieliszek wódki lub 2 łyżki octu, jeśli ktoś nie może alkoholu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać kieliszek wódki i chwilę ubijać. Do utartej masy dodać zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijać na małych obrotach do połączenia składników. Dołożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dorzucić wiórki i ponownie delikatnie wymieszać łyżką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1700 stopni około 45 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!