Nadziewane patisony
Nie masz pomysłu na obiad? Ja Ci go daję – zrób nadziewane patisony, a oczarujesz swoich domowników tym pysznym daniem. Polecam !!!
Na 6 porcji
Składniki:
6 patisonów
1/2 kg mięsa mielonego z szynki
3-4 średnie marchewki
2 małe pory
1 ząbek czosnku
3-4 plasterki sera
pieprz
2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Patisony umyć, odciąć górę (kapelusz) i wydrążyć środki. Wydrążone środki wyrzucić, zostawić tylko kapelusz patisona. Kapelusz patisona i marchewkę potrzeć na tarce o grubych oczkach. Porę pokroić w talarki, czosnek posiekać na drobno. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju (ok.3-5 minut). Mięso mielone wrzucić do miski, dodać podsmażone warzywa, doprawić pieprzem i solą, wszystko dokładnie wymieszać. Nadziewać patisony. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch położyć ser.
Smacznego !!!