Nadziewane patisony z kaszą jaglaną
Dzisiaj chciałabym Wam polecić nadziane patisony wg mojego autorskiego przepisu. Polecam gorąco to proste i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Smacznego!!!
4 średniej wielkości patisony
100 g kaszy jaglanej
½ świeżej czerwonej papryki lub 1 mała papryka
1 średniej wielkości cebula
1 mały por
1 ząbek czosnku
300 g schabu bez kości
4 plastry sera
Szczypta kurkumy,
Sól,
Pieprz cytrynowy
Szczypta pieprzu cayen
Papryka słodka mielona
Garść świeżo posiekanej pietruszki i liści selera
Wykonanie:
Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Patisony oczyścić z gniazd nasiennych, wcześniej odkrawając tylko górę (tam gdzie jest ogonek to dla mnie jest dół). Schab pokroić w kostkę. Podsmażyć z przyprawami na patelni. Podsmażać ok. 5 minut. Następnie do schabu dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz por i podsmażać jeszcze ok. 2-3 minut. Do miski wrzucić kaszę, podsmażony schab z warzywami, posiekany na drobno czosnek oraz pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić patisony. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika. Na każdym patisonie położyć plaster sera. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!!!