Nadziewane kieszonki z mięsa schabowego
Na 3 porcje:
40 dag mięsa schabowego
1 mała cukinia
2 małe marchewki
1 mała pora
pieprz
Wykonanie:
Cukinie i marchew potrzeć na tarce o grubych oczkach. Porę pociąć w talarki. Wszystkie warzywa razem podsmażyć na patelni (około 2-3 minuty) z odrobiną soli. Mięso schabowe podzielić na trzy części. Każdą część naciąć w połowie tak, aby powstała kieszonka. Mięso w środku posypać solą i pieprzem. Nadziewać podsmażonymi warzywami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (maks.1godzinę i 10 minut). Podlewać od czasu do czasu wodą, aby mięso się nie przypaliło. 15 minut przed końcem mięso zalać szklanką wody. Po wyjęciu z piekarnika z wody od podlewania mięsa można zrobić sos. Ja robię go tak: zlewam wodę do małego garnuszka. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Zaklepuję wodą z odrobiną mąki i mączki ziemniaczanej. I gotowe :).
Smacznego !!!
świetne, lubię takie dania mięsne:)