MUSZTARDA Z CUKINII
Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszną musztardę z cukinii. Tak sobie pomyślałam, że skoro mamy domowy ketchup z dyni/cukinii, to dlaczego nie możemy mieć musztardy? I oto jest 😉

Składniki:
2,7 kg cukinii obranej ze skórki i pozbawionej ziaren
2 ½ łyżki soli kamiennej
3 cebule
6-8 ząbków czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
100 ml cukru
100 ml octu 10%
2 musztardy Kamis (ja dałam 1 chrzanową i jedną rosyjską)
4-6 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć ziarna, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasolić, wymieszać. Tak przygotowaną cukinię odstawić na około 2 godziny, aby puściła sok. Po ty czasie wycisnąć sok.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Tak samo postąpić z czosnkiem. W dużym garnku, na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i podsmażać około 1 minuty. Dodać odciśniętą cukinię, cukier oraz ocet. Podsmażać, aż cukinia odparuje, a masa będzie gęsta ciągle mieszając (ok. 30 – 50 minut). Na koniec dodać musztardę, gotować ok. 2-5 minut. Odstawić na ok. 15 minut do ostygnięcia i zblendować.
Nakładać do słoiczków (otrzymałam 12 słoiczków po 200g). Pasteryzować 10 minut.
Smacznego!!! 🙂
Trzeba jej dać się trochę przegryźć w słoiku czy od razu można próbować?:)
Można zajadać od razu po ostygnięciu, bez pasteryzacji 😉
Pozdrawiam 🙂
Wolę keczup.
Ja także wolę keczup, ale ta musztarda, jak dla mnie naprawdę ma specyficzny, delikatny i wyjątkowy smak, który wpadł w moje gusta ;). Pozdrawiam 😉