MUSZTARDA Z CUKINII

Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszną musztardę z cukinii. Tak sobie pomyślałam, że skoro mamy domowy ketchup z dyni/cukinii, to dlaczego nie możemy mieć musztardy? I oto jest 😉

Składniki:

2,7 kg cukinii obranej ze skórki i pozbawionej ziaren

2 ½ łyżki soli kamiennej

3 cebule

6-8 ząbków czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

100 ml cukru

100 ml octu 10%

2 musztardy Kamis (ja dałam 1 chrzanową i jedną rosyjską)

4-6 łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:

Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć ziarna, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasolić, wymieszać. Tak przygotowaną cukinię odstawić na około 2 godziny, aby puściła sok. Po ty czasie wycisnąć sok.

Cebulę obrać i drobno pokroić. Tak samo postąpić z czosnkiem. W dużym garnku, na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i podsmażać około 1 minuty. Dodać odciśniętą cukinię, cukier oraz ocet. Podsmażać, aż cukinia odparuje, a masa będzie gęsta ciągle mieszając (ok. 30 – 50 minut). Na koniec dodać musztardę, gotować ok. 2-5 minut. Odstawić na ok. 15 minut do ostygnięcia i zblendować.

Nakładać do słoiczków (otrzymałam 12 słoiczków po 200g). Pasteryzować 10 minut.

Smacznego!!! 🙂