Mój pomysł na mięso schabowe z koncetratem pomidorowym Pudliszki – mięso
Dzisiaj chcę Wam polecić mój pomysł na mięso schabowe. Niekoniecznie zawsze musimy jeść z tego mięsa „kotleciki”. Można je wykorzystać w inny sposób. Mięso posmarowane sosem z koncentratu Pudliszki i majonezu, posypane pieczarkami i serem po upieczeniu samo rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować, a będzie chcieli je jeść codziennie 🙂
5 pociętych kotletów z mięsa schabowego
20 dag pieczarek
1 duża czerwona cebula
4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
3 łyżki majonezu
15 dag sera
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
1 łyżeczka margaryny lub masła
Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno naczynia żaroodpornego położyć w dwóch miejscach po pół łyżeczki masła lub margaryny. Kotletów nie rozbijać, rozłożyć na dnie naczynia. Posypać pieprzem i solą. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki wymieszać z dwoma łyżkami majonezu. Tak przygotowanym sosem posmarować mięso schabowe. Na to położyć wcześniej przygotowane pieczarki z cebulką. Jeśli zostaną nam pieczarki możemy je wyłożyć do naczynia z mięsem i podpiekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Jeśli nie chcemy, aby pieczarki się za mocno spaliły po 15 minutach naczynie przykrywamy folią. Po pół godzinnym pieczeniu wyciągamy mięso i posypujemy serem i przykryte folią wstawiamy jeszcze na pół godziny do piekarnika. Po wyciągnięciu zlewamy sos do małego garnka. Dolewamy około 1 ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, ziele angielskie, liść laurowy i doprowadzamy do zagotowania. W między czasie przygotowujemy mąkę do zaklepania sosu. Do pół szklanki zimnej wody dodajemy 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę mąki, 1/3 łyżki mączki ziemniaczanej i rozbijamy, aby nie było grudek. Powyższe składniki należy dostosować indywidualnie do ilości sosu ( ja podaję na około 2 szklanki sosu). Kiedy sos się zagotuje zaklepujemy go i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Moja propozycja podania:
Zagotować ziemniaki, ilość zależna od ilości porcji.
Przygotować surówkę:
Składniki:
20 dag młodej kapusty kiszonej
1 mała cebula czerwona
2 łyżki startego sera
2 łyżki majonezu
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Warzywa z serem cukrem i pieprzem wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać.
Smacznego !!!