Mięso schabowe w musztardzie

Składniki:

4 kotlety schabowemusztarda

4 łyżki musztardy

3 łyżki margaryny lub masła

1 cebula

3 łyżki śmietany 30%

2 czubate łyżki mąki

Liść laurowy

Ziele angielskie

Pieprz

Majeranek

Sól

 

Wykonanie:

musztarda1Kotlety roztłuc pięścią. Posypać pieprzem, solą i posmarować musztardą. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać margarynę. Schab podsmażyć najpierw na stronie bez musztardy. Następnie obrócić na stronę z musztardą, dodać cebulę i podsmażać dalej do momentu usmażenia cebuli, od czasu do czasu podlewając wodą, aby mięso się nie spaliło. Następnie zalać 3 szklankami wody, dodać przyprawy i gotować do momentu, aż mięso zmięknie. W sumie razem czas z podsmażaniem i gotowaniem wynosi około 60-70 minut. Do 1/2 szkl. wody dodać śmietanę i mąkę, rozbełtać. Zaklepać sos. 

Smacznego!!!