Mazurek z kremem mascarpone
Witajcie!!!
Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny mazurek. Przepis ten wymyśliła moja Mama. Gorąco polecam!!!
Składniki na ciasto kruche:
½ szklanki cukru pudru
250 g masła
3 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ręką. Podzielić na trzy części. Blachę w kształcie jaja o średnicy 35cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć każdą część ciasta. Ja posiadam jedną taką blachę, ale formuje sobie ciasto wg niej i piekę na oddzielnej blaszce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 20 minut.
Składniki na krem:
½ litra słodkiej śmietany 36% bez 4 łyżek
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać mascarpone i ubijać na mniejszych obrotach.
Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać rozpuszczoną przestudzoną (zimną, ale płynną) białą czekoladę, a do drugiej mleczną. Delikatnie połączyć łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Każdą czekoladę wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami płynnej, nieubitej śmietany ( odjąć z kartonika 4 łyżki przed ubiciem) śmietany.
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
200 g marmolady malinowej lub innej
1 galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki gotowanej wody
Wykonanie mazurka:
Na spód wyłożyć krem z mleczną czekoladą (zostawić parę łyżek do ozdobienia mazurka), przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować marmoladą malinową i wyłożyć tężejącą 1 galaretkę. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Wyłożyć na nie połowę kremu z białą czekoladą. Wyłożyć drugą tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki. Po stężeniu galaretki udekorować tak jak na zdjęciu lub według uznania.
Smacznego!!!