Mannowiec ze śmietaną – nowość!!!
Postanowiłam trochę przerobić słynnego mannowca i podzielić się przepisem z Wami. Spróbujcie czy taki będzie Wam smakował. Polecam :).
Składniki:
1 kostka margaryny lub masła
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. kaszki manny
3 łyżki kakao
1 paczka duża herbatników
1 paczka biszkoptów
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Zagotować 1 litr mleka (reszta mleka będzie potrzebna do ubicia śnieżki) z margaryną i cukrem oraz cukrem waniliowym. Kakao z 1 łyżką cukru rozbełtać z gorącym mlekiem i wlać do gotującego mleka. Wsypać kaszkę mannę i gotować do zgęstnienia, tak aż masa będzie sztywna (około 5 minut). Na dno blachy (25cm x 40cm) wyłożyć herbatniki i wylać gorącą masę. Na wierzch położyć biszkopty i odstawić do ostygnięcia. Jak masa ostygnie ubić śnieżkę. Rozpuścić żelatynę (namoczyć w małej ilości zimnej wody i zalać 1/3 szklanki gotowanej wody). Żelatynę połączyć ze śnieżką mikserem. Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu potrzeć na wierzch czekoladę.
Wygląda naprawdę przepysznie… Aż ślinka cieknie 😛
Całkiem ciekawy przepis, nigdy nie jadłam, więc chyba wypróbuję! Wydaje się być łatwy i dosyć szybki 🙂