Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji
Uwielbiamy makowce, a moja Mama postanowiła trochę unowocześnić makowiec tradycyjny. Jest bardzo pyszny. Polecam!!!

Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm)
2 jajka
½ szklanki cukru
125 g masła
½ szklanki mączki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Składniki na masę makową:
200 g maku gotowego do użycia (dostępny w Tesco)

1 1/3 szklanki mleka
2 łyżki masła
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową (dr.Oetkera)
3 łyżki rodzynek
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka esencji pomarańczowej
1 jabłko
2 łyżki marmolady malinowej lub powideł śliwkowych
Wykonanie:
Mleko zagotować. Wsypać mak gotowy do użycia. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 55 minut.

Polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać płatkami migdałowymi.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis i wydrukować 🙂