Kruszonka, pleśniak, skubaniec …

Co region to inna nazwa, ale ciasto prawie to samo. Odkąd pamiętam u mnie w domu na to ciasto mówi się Kruszonka. A jak to jest u Was?

Kruszonka to pyszne ciasto według przepisu mojej Babci. Nie zawsze pyszne i smaczne ciasto musi być z kremem. Pleśniak czy skubaniec, a może kruszonka też jest idealne do kawki. Polecam 🙂

Na blachę: 25cm x 40cm

Składniki na ciasto:

7 żółtek

300 g masła lub w kryzysie ewentualnie może być masmix

3 szklanki mąki tortowej

1 opakowanie budyniu waniliowego

½ szklanki cukru brązowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

200 g marmolady malinowej lub innej

Czereśnie lub wiśnie – mrożone



Wykonanie:

Do miski wrzucić następujące składniki: mąkę, żółtka, masło, budyń, proszek, cukier i zagnieść ciasto. Podzielnic na dwie części. Do jednej dodać kakao i cynamon, zagnieść. Z każdego ciasta (jasnego i ciemnego) odłożyć po 1 łyżce ciasta na kruszonkę. Następnie najpierw wyskubać na blachę jasne ciasto (tak jak na zdjęciu), a później ciemne.

Punktowo nałożyć marmoladę i poukładać mrożone czereśnie (wcześniej obsypane delikatnie mąką – aby nie wpadły w ciasto). Przygotować pianę:

Składniki na pianę:

7 białek

Szczypta soli

1 szklanka cukru

1 szklanka wiórek

Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubijając partiami dodawać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto. Z odłożonego ciasta (jasnego i ciemnego) zrobić kruszonkę. Każde ciasto zagnieść oddzielnie dosypując trochę mąki tak, aby powstała kruszonka. Posypać pianę.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 50 minut.



Smacznego!!!