Kruche ciasteczka z maszynki mojej Babci

Dzisiaj chciałabym Wam przypomnieć (tym starszym) ciasteczka z maszynki. Któż z nas ich nie pamięta, w czasach PRL-u na święta swojskie ciasteczka musiały być obowiązkowo (przynajmniej u nas w domu 😉 ) Polecam Wam te pyszne ciasteczka według przepisu mojej Babci 🙂

Pycha

Składniki:

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 łyżka smalcu

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Ok.65dag – 70 dag mąki

2 żółtka

1 całe jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Cukier, cukier waniliowy, margarynę, jajka, smalec i kwaśną śmietanę utrzeć mikserem. Następnie dodać proszek do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto ręką. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciastka można robić przez maszynkę lub wycinać foremkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Ciastka robione przez maszynkę pieczemy nieco dłużej około 14-15 minut, a ciastka wycinane foremkami około 12 minut.

Smacznego!!!

Polecam też pyszne pierniczki: http://www.przepisybabci.com.pl/pierniki-jak-u-babci-nie-wymagaja-lezakowania/