Kruche ciasteczka bez proszku do pieczenia
Te ciasteczka są wyjątkowo smaczne i wiele lepsze od tych ze sklepowej półki. Idealne dla amatorów domowych ciasteczek. Ja uwielbiam domowe ciasteczka w każdym wydaniu, a te są doskonałe. Poza tym przepis jest bardzo zbliżony do przepisu Babci, zastąpiłam tylko cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią. Polecam 🙂

Składniki na ciasto:
200 g masła 82% (ewentualnie masmix)
⅓ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka olejku migdałowego
¼ łyżeczki soli
1 duże jajko
1 ¼ szklanki mąki tortowej
3 łyżki białego cukru (kryształ)
Dodatkowo:
Ok. 100 g marmolady
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka 3,2%
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść rękoma. Z ciasta formować kulki i spłaszczać małym wałeczkiem. Między ciastkami zachować odstępy. Pośrodku zrobić dziurkę i nakładać marmoladę. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1650C przez 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.





Po przestudzeniu polewać polewą. Cukier puder dobrze wymieszać z zimnym mlekiem.
Smacznego!!!
Hehe czasami moja żonka też tak wygląda po wspólnej nocy ;-). Poza tym świetne ciasteczka oby tak dalej!!!
🙂