Kruche ciasteczka bez proszku do pieczenia

Te ciasteczka są wyjątkowo smaczne i wiele lepsze od tych ze sklepowej półki. Idealne dla amatorów domowych ciasteczek. Ja uwielbiam domowe ciasteczka w każdym wydaniu, a te są doskonałe. Poza tym przepis jest bardzo zbliżony do przepisu Babci, zastąpiłam tylko cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią. Polecam 🙂

Składniki na ciasto:

200 g masła 82% (ewentualnie masmix)

⅓ szklanki cukru pudru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka olejku migdałowego

¼ łyżeczki soli

1 duże jajko

1 ¼ szklanki mąki tortowej

3 łyżki białego cukru (kryształ)



Dodatkowo:

Ok. 100 g marmolady

Polewa:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki mleka 3,2%

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść rękoma. Z ciasta formować kulki i spłaszczać małym wałeczkiem. Między ciastkami zachować odstępy. Pośrodku zrobić dziurkę i nakładać marmoladę. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1650C przez 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.

Po przestudzeniu polewać polewą. Cukier puder dobrze wymieszać z zimnym mlekiem.



Smacznego!!!

Poniżej klikając na przycisk POBIERZ możesz wydrukować przepis 🙂