Krokiety nadziewane porem i pieczarkami – bezmięsne – pychotka :)
Witajcie,
dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne naleśniki z porem i pieczarkami. Dzisiaj chciałabym Wam napisać trochę o właściwościach leczniczych pora. Otóż por przez pewien czas był niedocenianym warzywem. Kiedy doceniono jego właściwości lecznicze zaczęto go stosować, jako lek na rany i ukąszenia. Warto też pamiętać, że por odtruwa i odkwasza organizm. Z kolei syrop z pora będzie dobry na kaszel u dzieci. A więcej dowiedzie się z: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/por-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-lecznicze-przeciwwskazania/72ens
Składniki na naleśniki:
1 ½ szkl. mleka
1 ½ szkl. wody
370 g mąki wrocławskiej
Szczypta soli
Olej rzepakowy do smażenia naleśników
Jajka, mleko, wodę ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodać mąkę i miksować do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Z tej porcji otrzymamy 8-9 naleśników.
Farsz do krokietów:
Ok. 400 gram pieczarek
15 dag sera żółtego
1 cebula
50 ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
Garść siekanej natki pietruszki i liści selera
Szczypta pieprzu Cayenne
Pieprz czarny mielony
Kurkuma
½ łyżeczki soli
5-6 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Pieczarki zagotować z ½ łyżeczki soli. Pogotować 10 minut. Przecedzić. Por pokroić w półtalarki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Pieczarki podsmażyć z cebulą i przyprawami (pieprz Cayenne, pieprz czarny mielony, kurkuma) na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę (czosnek nie może się spalić, bo będzie gorzki). Tak podsmażone pieczarki zmielić w blenderze lub chopperze. Odstawić do ostygnięcia. Zimne wymieszać z porem i śmietanką oraz natką pietruszki i liśćmi selera. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Panierka do krokietów:
Sezam
Bułka tarta
Pozostałe składniki:
Ok. 3 jajek
Olej rzepakowy do smażenia krokietów
5-10 dag sera żółtego
Wykonanie:
Jajka rozbełtać. Składniki na panierkę wymieszać. Na środek naleśnika nałożyć farsz, posypać startym żółtym serem, z dwóch boków zagiąć naleśnik do środka i zwinąć w rulon. Obtoczyć w jajku a następnie w panierce. Tak przygotować pozostałe krokiety. Gotowe krokiety obsmażyć na patelni (ok. 1 min z każdej strony). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, można posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Smacznego!!!