Koszyczki z kremem i galaretką
¾ kostki margaryny
¾ szkl. cukru
1 łyżka smalcu
3 szkl. mąki
1 żółtko
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę, cukier, smalec i jajka utrzeć mikserem. Dodać mąkę i proszek ręcznie wyrobić ciasto. Konsystencja ciasta powinna być taka, aby nie kleiło się do rąk. Wykleić foremki do babeczek, wysmarowane wcześniej tłuszczem, cienko ciastem. Wykonujemy taką samą ilość uchwytów do koszyczków poprzez zrolowanie w ręku cienkiego wałeczka o średnicy około 5 mm i długości około 5cm. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Ciepłe wykładać z foremek. Najlepiej odwrócić na rękę i popukać z góry, wtedy babeczka wyjdzie bez problemu. Jeżeli pozostanie Ci jakakolwiek ilość ciasta to możesz z nich zrobić ciasteczka.
2 galaretki dowolnego smaku
Dżem malinowy lub dowolne owoce
Krem czekoladowy
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Krem czekoladowy przygotować według wskazań producenta. Kremem wysmarować babeczki, udekorować szprycą brzegi. Do każdej na dno nałożyć dżem lub owoc. Wypełnić tężejącą galaretką. Na koniec umocować w kremie uchwyt, co da nam efekt koszyczka. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Ale fajne koszyczki 🙂
Ależ są śliczne! Świetny pomysł 🙂