Kostka piernikowo-orzechowa z pysznym kremem
To nowość, która pojawi się w tym roku na naszym Świątecznym stole, ponieważ jest pierwszej klasy, po prostu „miodzio”. To ciasto wymyśliła Mama i się nim zachwyciliśmy 😉

Składniki na ciasto:
7 jajek
1 szklanka cukru brązowego
20 dag mielonych orzechów włoskich
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki na krem:
½ litra śmietany słodkiej 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 rządek mlecznej czekolady
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Ubić. W oddzielnej misce wymieszać sypkie składniki. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę (25cm x 35cm) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.


Kiedy ciasto ostygnie przygotować krem. Śmietanę ubić, dodać cukier i ponownie ubić. Następnie dodać mascarpone i delikatnie ubić ( na mniejszych obrotach).

Ciasto przekroić na połowę. Na spód ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią. Na górze rozsmarować resztę kremu i potrzeć czekoladę.

Smacznego!!!
Wygląda super, na pewno bylo bardzo pyszne 🙂
Tak, zgadza się. Bardzo smaczne 😉 Pozdrawiam 🙂
smakowite!
Jaka duża blacha?
Blacha: 25cm x 35cm. Smacznego!!