Kostka kawowo-orzechowa

Uwielbiam przygotowywać ciasta z orzechami i  kawą, a jak można połączyć te dwa składniki to już jestem cała szczęśliwa. Takie ciasta zawsze mają wyjątkowy smak i rozpływają się w ustach. Myślę, że pora rozpocząć nowy orzechowy sezon. Pierwsze orzechy już spadają, więc przygotowałam dla Was pierwszy przepis w tym sezonie na pyszne kawowo-orzechowe ciasto 😉

Składniki na biszkopt:

8 jajek

1 ½ szklanka cukru

2 łyżki kakao

1 łyżka kawy mielonej

5 łyżek mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i dobrze ubić. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut. Zimny biszkopt przeciąć na dwie części.

Składniki na ciasto orzechowe:

27 dag orzechów włoskich

6 białek

1 szklanka cukru

2 łyżki mączki ziemniaczanej

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem. Dodać zblendowane orzechy (zblendować tak, aby były kawałki orzechów) wymieszane z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 35 minut.

Składniki na krem:

½ litra mleka

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

6 żółtek

1 szklanka cukru

3 łyżki mączki ziemniaczanej

250 gram masła

Wykonanie:

Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią. W odlanej szklance mleka roztrzepać żółtka z mączką ziemniaczaną. Wszystko wlać do gotującego się mleka i zagotować tak, jak budyń. Odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego budyniu dodawać partiami masło i ubijać mikserem.

Przełożenie ciasta:

 Pierwsza część biszkoptu – ½ kremu – ciasto orzechowe – krem – druga część biszkoptu – polewa czekoladowa lub rozsmarować trochę kremu i posypać startą czekoladą

SMACZNEGO!!!