Kostka kawowo-orzechowa
Uwielbiam przygotowywać ciasta z orzechami i kawą, a jak można połączyć te dwa składniki to już jestem cała szczęśliwa. Takie ciasta zawsze mają wyjątkowy smak i rozpływają się w ustach. Myślę, że pora rozpocząć nowy orzechowy sezon. Pierwsze orzechy już spadają, więc przygotowałam dla Was pierwszy przepis w tym sezonie na pyszne kawowo-orzechowe ciasto 😉

Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 ½ szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy mielonej
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i dobrze ubić. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut. Zimny biszkopt przeciąć na dwie części.
Składniki na ciasto orzechowe:
27 dag orzechów włoskich
6 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać zblendowane orzechy (zblendować tak, aby były kawałki orzechów) wymieszane z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 35 minut.
Składniki na krem:
½ litra mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
6 żółtek
1 szklanka cukru
3 łyżki mączki ziemniaczanej
250 gram masła
Wykonanie:
Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią. W odlanej szklance mleka roztrzepać żółtka z mączką ziemniaczaną. Wszystko wlać do gotującego się mleka i zagotować tak, jak budyń. Odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego budyniu dodawać partiami masło i ubijać mikserem.
Przełożenie ciasta:
Pierwsza część biszkoptu – ½ kremu – ciasto orzechowe – krem – druga część biszkoptu – polewa czekoladowa lub rozsmarować trochę kremu i posypać startą czekoladą

SMACZNEGO!!!
Bardzo lubię takie ciasta, a szczególnie smaki kawowe
Orzechy i kawa to pyszne połączenie. 🙂