Klopsy z serem i chrzanem

Dzisiaj polecam pyszne klopsiki z tartym serem i chrzanem. Ich smak podkreśla także lubczyk. Pycha :0 Polecam 😉

Print Form




Składniki:

Ok. 400 g szynki lub mielonego z szynki

100 g potartego sera

6 łyżek bułki tartej

2 małe jajka

1 łyżka chrzanu tartego ze słoiczka

1 cebula czerwona

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy, lubczyk otarty, majeranek otarty, kurkuma, papryka słodka mielona, gorczyca.

Dodatkowo: 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Szynkę zmielić. Do zmielonej szynki dodać ser, bułkę tartą, jajka, posiekaną cebulkę oraz przyprawy. Zagnieść rękoma. Formować klopsiki według uznania. Układać w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Klopsiki polać trochę olejem. Przykryte pokrywką wstawić do piekarnika (z termoobiegiem) nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 50-60 minut.

Smacznego!!!