Karpatka według przepisu mojej Mamy – pychotka ;)
Na blachę o wymiarach 23cm x 39cm
½ litra wody
½ kostki margaryny
Szczypta soli
1 szklanka mąki
5 jajek
Krem karpatkowy w 5 minut – 1 opakowanie
Cukier puder
Wykonanie:
Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Skręcić gaz, dodać mąkę i gotować chwilę (ok. 3 min.) na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Po wystudzeniu miksować wbijając kolejno po 1 jajku. Podzielić na dwie części. Rozsmarować na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 1800 C.
Przygotować krem według wskazań producenta. Przełożyć nim zimne ciasto. Posypać cukrem pudrem (przez sitko).
Smacznego!!! 🙂
Przepyszna klasyka 🙂
Uwielbiam karpatki. Ta wygląda naprawdę pysznie 🙂