Karpatka najlepszy przepis na tradycyjne polskie ciasto
Najlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kawą, dlatego w myśl przysłowia: „Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”- Ernestine Ulmer

Na blachę: 23cm x 35cm
Ciasto:
Składniki:
190 g masła 82%
190 g maki tortowej typ 450
6 jajek
300 ml wody
2 łyżeczki kakao
http://www.przepisybabci.com.pl/wp-content/uploads/2020/01/Karpatka-najlepszy-przepis-na-tradycyjne-polskie-ciasto.pdf
Wykonanie:
Masło z woda doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając, chwilę gotować aż masa się dobrze połączy. Po przestudzeniu dodawać po 1 jajku i ucierać mikserem. Połowę ciasta rozłożyć na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut. Następnie skręcić piekarnik do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut.
Do drugiej połowy ciasta dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać. Piec jak wyżej.


Krem:
Składniki:
800 ml mleka 3,2%
1 ½ paczki budyniu waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
4 żółtka
1 1/3 szklanki cukru brązowego
200 g masła 82%
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
2/3 ilości mleka zagotować. W 1/3 ilości mleka rozprowadzić dokładnie mąkę, żółtko i budyń. Wlać do gotującego się mleka i zagotować jak budyń. Po ostudzeniu dodać masło i zmiksować.


Dodatkowo: Kakao, cukier puder
Przełożenie ciasta: jasne ciasto karpatkowe + krem + kakaowe ciasto karpatkowe + posypać cukrem pudrem i kakao


Smacznego!!!
Wieki nie robiłam tego ciasta, choć tak uwielbiam.
Polecam!!! Pozdrawiam 🙂
Faktycznie, idealne do popołudniowej kawki. Z pewnością wypróbuję!
Polecam!!! Pozdrawiam 🙂
Kiedyś robiłam ją tak często, chętnie zrobię znowu
Polecam!!! Pozdrawiam 🙂