Janosikowe placki ziemniaczane na oleju rzepakowym

Janosikowe placki ziemniaczane polane gulaszem i podane z surówką z kiszonej kapusty to bardzo smaczne danie obiadowe.

olej

Placki smażymy na oleju rzepakowym, ponieważ jest smaczny i zdrowy. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego pozytywnie wpływa na pracę naszego serca, oczu i mózgu”. Placki ziemniaczane smażone na oleju rzepakowym smakują wyśmienicie. Zresztą przekonajcie się sami.

 

 

Gulasz

Aby gulasz nie był zbyt tłusty, ja robię go ze schabu.

Składniki:placki5

Ok. 40 – 50 dag schabu bez kości

1 duża marchewka

2 pieczarki

1 średnia cebula

Sól

Pieprz

Zioło angielskie

Liść laurowy

1 łyżka margaryny

 

Wykonanie:

Schab pokroić w kostkę. Połowę marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki. Schab podsmażać na margarynie, podlewając wodą, aby go nie spalić. Posypać solą i pieprzem. Mięso zrumienić. Pod koniec podpiekania dodać marchewkę, pieczarki, cebulę. Smażyć jeszcze około  5-10 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Zalać wodą i dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować. Łączny czas podsmażania i gotowania wynosi około 1 godziny. Sos zagęszczamy mąką rozbełtaną w wodzie ( ok. 2 łyżki mąki w ½ szkl.wody).

 

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:surówka gotowa1

50 dag kapusty kiszonej

1 puszka kukurydzy

5 dużych rzodkiewek

1 jabłko

Garść szczypiorku

1 mała ceublka czerwona

Pieprz

2 łyżki cukru

3-4 łyżki majonezu

 

Wykonanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć z wody i pokroić. Rzodkiewkę i jabłko potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę i szczypior drobno pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do miski, doprawić pieprzem, solą i cukrem, dodać majonez i wymieszać.

 

Placki ziemniaczane:

Składniki:placki3

1 ½ kg ziemniaków

2 jajka

4 łyżki mąki

Sól

Pieprz

 

Wykonanie:

Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na oleju rzepakowym do zrumienienia po obu stronach.

 placki4

Wykończenie:

Na talerz nakładamy placki ziemniaczane. Polewamy gulaszem, obok kładziemy surówkę.

 

Smacznego !!!

 

Z podanych wyżej ilości przygotujemy 4 do 5 porcji.