Janosikowe placki ziemniaczane na oleju rzepakowym
Janosikowe placki ziemniaczane polane gulaszem i podane z surówką z kiszonej kapusty to bardzo smaczne danie obiadowe.
Placki smażymy na oleju rzepakowym, ponieważ jest smaczny i zdrowy. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego pozytywnie wpływa na pracę naszego serca, oczu i mózgu”. Placki ziemniaczane smażone na oleju rzepakowym smakują wyśmienicie. Zresztą przekonajcie się sami.
Gulasz
Aby gulasz nie był zbyt tłusty, ja robię go ze schabu.
Ok. 40 – 50 dag schabu bez kości
1 duża marchewka
2 pieczarki
1 średnia cebula
Sól
Pieprz
Zioło angielskie
Liść laurowy
1 łyżka margaryny
Wykonanie:
Schab pokroić w kostkę. Połowę marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki. Schab podsmażać na margarynie, podlewając wodą, aby go nie spalić. Posypać solą i pieprzem. Mięso zrumienić. Pod koniec podpiekania dodać marchewkę, pieczarki, cebulę. Smażyć jeszcze około 5-10 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Zalać wodą i dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować. Łączny czas podsmażania i gotowania wynosi około 1 godziny. Sos zagęszczamy mąką rozbełtaną w wodzie ( ok. 2 łyżki mąki w ½ szkl.wody).
Surówka z kiszonej kapusty
50 dag kapusty kiszonej
1 puszka kukurydzy
5 dużych rzodkiewek
1 jabłko
Garść szczypiorku
1 mała ceublka czerwona
Pieprz
2 łyżki cukru
3-4 łyżki majonezu
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z wody i pokroić. Rzodkiewkę i jabłko potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę i szczypior drobno pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do miski, doprawić pieprzem, solą i cukrem, dodać majonez i wymieszać.
Placki ziemniaczane:
1 ½ kg ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na oleju rzepakowym do zrumienienia po obu stronach.
Wykończenie:
Na talerz nakładamy placki ziemniaczane. Polewamy gulaszem, obok kładziemy surówkę.
Smacznego !!!
Z podanych wyżej ilości przygotujemy 4 do 5 porcji.
Zapraszam do udziału w konkursie:
http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Super smaczny obiadek 🙂
http://www.kuchniaipodroze.blogspot.com