Jajka faszerowane tuńczykiem i porem
Witajcie,
Dzisiaj chcę Wam polecić pyszne jajka z tuńczykiem i porem. To bardzo pożywne danie, które każdemu doda energii. Polecam 😉
Składniki:
6 jajek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150 g korzenia pora
1 łyżka masła
Garść posiekanego szczypiorku
1 czubata łyżeczka musztardy
1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
Kilka rzodkiewek
Sól
Pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Wrzucić do miseczki.
Por pokroić na półtalarki. Podsmażyć na maśle tak, aby się nie zrumienił (ok.3-5 min.).
Żółtka, tuńczyka, podsmażony por, szczypiorek i 3 rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę wymieszać z solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt i musztardę i ponownie wymieszać.
Ja dałam dużą puszkę tuńczyka (180 g) i farszu zostało mi na kanapki, ale możecie dać mniejszą puszkę. Tylko pamiętajcie, że pasta na kanapki jest wyśmienita.
Gotowym farszem napełnić połówki jajek i udekorować wg uznania.
Smacznego!!!
interesujące wypełnienie 🙂