Jabłecznik ze śmietaną
Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszny jabłecznik ze śmietaną. Smakuje wybornie. Polecam:)
Forma do ciasta o wymiarach: 23,5 cm X 23,5 cm
Składniki na biszkopt:
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki mączki ziemniaczanej
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 18 minut.
700 gram pokrojonych w kostkę jabłek
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Pokrojone jabłka wrzucić do garnka i gotować ok. 5 minut tak, aby były lekko chrupiące (nie rozgotować). Zestawić z ognia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody i wlać do jabłek.
Tężejącą masę wylać na biszkopt.
Wstawić do lodówki.
Składniki na masę śmietanową:
½ litra śmietany kremówki 36%
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gotowanej wody. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić. Lekko tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub ozdobić wg uznania.
Smacznego!!!