Jabłecznik ze śmietaną

Delikatna masa śmietanowa, biszkopt i jabłka sprawią, że na jednym kawałku się nie skończy 🙂 A to najbardziej popularne ciasto możecie przygotować zupełnie sami. To naprawdę nie jest trudne 😉

Forma do ciasta o wymiarach: 23,5 cm X 23,5 cm

Składniki na biszkopt:

½ szklanki cukru

3 jajka

¼ szklanki mączki ziemniaczanej

½ szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 18 minut.

Składniki na masę jabłkową:

700 gram pokrojonych w kostkę jabłek

2 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

Pokrojone jabłka wrzucić do garnka i gotować ok. 5 minut tak, aby były lekko chrupiące (nie rozgotować). Zestawić z ognia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody i wlać do jabłek.

Tężejącą masę wylać na biszkopt.

Wstawić do lodówki.

Składniki na masę śmietanową:

½ litra śmietany kremówki 36%

1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gotowanej wody. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić. Lekko tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany.

Masę wylać na jabłka.

Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub ozdobić wg uznania.

Smacznego!!!