Jabłecznik na kruszonce według przepisu mojej Babci
Witajcie,
Dzisiaj chciałabym Wam polecić kolejny przepis z „babcinego” zeszytu. To właśnie smaczny, szybki i prosty jabłecznik na kruszonce. Smakuje wybornie nawet na drugi dzień 🙂

Składniki:
250 g masła 82%
1 szklanka cukru (można zamiast białego dodać cukier brązowy)
3 ½ szklanka mąki
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Cynamon
Ok. 1 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka umyć, wydrążyć z ziaren i obrać (powinniśmy mieć takich jabłek ok.600-700g). Pokroić w drobną kostkę. Posypać 1 łyżką cynamonu i odstawić.

Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę. 2/3 kruszonki wykładamy na blachę (23cm x 35cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Jabłka zlać z soku. Rozłożyć na kruszonce. Następnie wykładamy w miarę równomiernie resztę kruszonki.



Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C około 45-50 minut. Możemy polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Ja osobiście wolę tą bogatszą wersję, z lukrem 🙂


Smacznego!!!
pyszności 😀
Polecam, bo naprawdę pycha 🙂
W ilu stopniach?
Bardzo dziękuję, że Pani zwróciła uwagę. Należy go piec w 170 stopniach C. Pozdrawiam 🙂