Jabłecznik na kruszonce według przepisu mojej Babci

Witajcie,

Dzisiaj chciałabym Wam polecić kolejny przepis z „babcinego” zeszytu. To właśnie smaczny, szybki i prosty jabłecznik na kruszonce. Smakuje wybornie nawet na drugi dzień 🙂

Składniki:

250 g masła 82%

1 szklanka cukru (można zamiast białego dodać cukier brązowy)

3 ½ szklanka mąki

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier waniliowy

Cynamon

Ok. 1 kg jabłek



Wykonanie:

Jabłka umyć, wydrążyć z ziaren i obrać (powinniśmy mieć takich jabłek ok.600-700g). Pokroić w drobną kostkę. Posypać 1 łyżką cynamonu i odstawić.

Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę. 2/3 kruszonki wykładamy na blachę (23cm x 35cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Jabłka zlać z soku. Rozłożyć na kruszonce. Następnie wykładamy w miarę równomiernie resztę kruszonki.

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C około 45-50 minut. Możemy polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Ja osobiście wolę tą bogatszą wersję, z lukrem 🙂

Smacznego!!!