Fasolka w zalewie pomidorowej w słoiki na zimę
Ten przepis jest mojego pomysłu. Bardzo smakuje mojej rodzince, dlatego obowiązkowo, co roku, już od kilku ładnych lat musi znaleźć się w mojej spiżarni. To pyszny dodatek do obiadu nie tylko do ziemniaków, ale też do ryżu czy kaszy. Można go wykorzystać w dowolny sposób, jaki przyjdzie Wam do głowy 😉

Na ok. 2kg fasolki
Składniki na zalewę:
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu
7 ½ szklanki wody
12 łyżek koncentratu pomidorowego
12 łyżek ketchupu
1 łyżeczka kurkumy
Dodatkowo:
2 średnie cebule
Pieprz w ziarenkach
Ziele angielskie
Liść laurowy
1 łyżka soli kamiennej
Wykonanie:
Zagotować zalewę i odstawić do wystudzenia.
Fasolkę pokroić, opłukać, zalać wodą i posolić 1 łyżką soli kamiennej. Gotować na małym ogniu 10 minut. Zlać wodę.

Fasolkę przestudzić i wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę. Do każdego słoika na dno wrzucić po 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego. Włożyć do słoików.

Zalać przestudzoną zalewą tak, aby zakryła fasolkę.

Od momentu zagotowania pasteryzować 40 minut na małym ogniu.
Smacznego!!!
Poniżej klikając w Pobierz można pobrać plik i wydrukować 🙂
Jedna myśl na “Fasolka w zalewie pomidorowej w słoiki na zimę”