Fasolka w zalewie pomidorowej na zimę
Składniki:
3 cebule
Pieprz w ziarenkach
Ziele angielskie
Liść laurowy
1 łyżka soli kamiennej
2 ¾ szklanki cukru
2 ¾ szklanki octu
2 ¾ szklanki wody
11 łyżek ketchupu
11 łyżek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Zagotować zalewę i odstawić do wystudzenia.
Fasolkę pokroić, zalać wodą i posolić 1 łyżką soli kamiennej. Gotować na małym ogniu 10 minut. Zlać wodę. Przestudzić i wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę. Włożyć do słoików. Do każdego słoika dodać po 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego.
Zalać przestudzoną zalewą tak, aby zakryła fasolkę.
Pasteryzować 40 minut na małym ogniu.
Smacznego!!! 🙂