Domowy serek topiony według przepisu Babci

Bez konserwantów, barwników i żadnych innych szkodliwych dodatków. Któż z nas nie pamięta „Babcinego” serka topionego z kminkiem? U mnie jednak bez kminku, ponieważ za nim nie przepadam, ale jeśli kochacie kminek możecie go dodać. Dzisiaj polecam domowy serek topiony według przepisu mojej Babci. Potrzebne będą tylko dwa składniki 🙂

Składniki:

1 kostka twarogu (ok. 250 g – 300 g)

½ łyżeczki sody



Wykonanie:

Kostkę twarogu, włożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Posypać sodą (nie przesadzać – płaskie ½ łyżeczki). Dobrze wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Ja robię to wieczorem i jeszcze ciepły mam na śniadanie 😉

Po 12 godzinach twaróg wymieszać, wrzucić do garnuszka. Warzyć na najmniejszym palniku ciągle mieszając. Po zagotowaniu, gotować chwilę (ok.2-5 minut), ciągle mieszając do rozpuszczenia twarogu. Natychmiast przelać do małego naczynia, najlepiej wyłożonego aluminiową folią spożywczą. Będzie łatwiej go wyjąć.

Odstawić do ostygnięcia, na ok. ½ godziny. Ja nie czekam zjadam jeszcze ciepły 😉

Smacznego!!!