Domowe sposoby na przerobienie czereśni – w tym na pyszne ciasto

czereśnieDzisiaj chciałabym Wam przedstawić moje sposoby na przerabianie czereśni. Uwielbiam te owoce i nie wyobrażam sobie bez nich zimy. Przerobione na różne sposoby podczas zimy możemy je wykorzystać w naszej kuchni nie tylko do ciasta. Sezon czereśniowy uważam za otwarty 🙂

 

A oto kilka sposobów:

1)     Dżem na żelatynie – bardzo pyszny i zdrowy, nie zawiera konserwantów. Jeden podstawowy minus to, że nie postoi nam za długo w piwnicy. Trzeba go zjeść do końca grudnia najpóźniej. Bardzo duży plus to, że oprócz dżemu mamy sok. Ja robię to tak:dżem i sok1

* Składniki: 4 kg czereśni, 0,75 kg – 1 kg cukru, 1 paczka żelatyny (50g)

  • czereśnie płuczę i pestkuję,
  • wsypuje do dużego garnka i dodaję cukier (dosłodzić według uznania),
  • doprowadzam do wrzenia,
  • po krótkim gotowaniu (około 2-3 minuty) zbieram sok łyżką do zupy (nie zbieram całego, trochę zostawiam-tak, aby owoce miały się w czym rozgotować),
  • owoce gotuję, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez około godzinę,dżem i sok
  • na koniec gotowania dodaję 1 paczkę żelatyny namoczonej w zimnej wodzie,
  • mieszam łyżką do rozpuszczenia żelatyny, gotuję ok. 2-3 minuty i zdejmuje z ognia,
  • wkładam do słoików dżem a także wlewam sok,
  • pasteryzuję 2 minuty.

 

2)    Kompot – mój najlepszy to właśnie z czereśni. Nie jest kwaśny, a ten smak… – mi nie zastąpi go żaden inny. Do przygotowania kompotu potrzebujemy:

  • Około 4,5 kg czereśni, 1 kg cukru, 3l wody, 14 słoików 0,9lkompocik

– czereśnie opłukać, – nałożyć do słoików,

– zagotować lukier: 3l wody+1kg cukru

– czereśnie zalać lukrem, 

– pasteryzować 25 minut.

żelfix 3)    Dżem na żelfiksach – ja używam tych lepszej firmy, ponieważ zapobiegają pleśnieniu. Poza tym nie zawierają sztucznych konserwantów (są robione na bazie pektyny owocowej), a smakują naprawdę dobrze. Możemy być pewni, że taki dżem postoi nam do następnego sezonu.

  • Ilość składników zależy od wskazań producenta.

 

4)    pestkowanePestkowane – po co kupować w sklepach mrożonki niewiadomego pochodzenia. Zamroźcie je sami. Ja tak robię i podczas zimy wyciągam do ciasta, galaretki, a nawet przygotowuję dżem na szybko do zjedzenia – ten na żelatynie.

5)    Ciasto z czereśniami na kruszonce – mniam, mniam …

 

Składniki:

4 szkl. mąki tortowej

1 kostka margarynyciasto

1 łyżka smalcu lub kwaśnej gęstej śmietany 18%

1 szkl. cukru

2 żółtka (białka można zamrozić)

1 jajko (całe)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Czereśnie

 

Wykonanie:

ciasto2Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść na kruszonkę (większe okruchy). 2/3 kruszonki wyłożyć na spód blachy (23 cm x 40 cm, nie większa). Na to dać wypestkowane czereśnie. Do pozostałej kruszonki dołożyć jedną łyżkę kakao i zagnieść. Posypać na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut.

 

Wykończenie:

Po wystudzeniu polać lukrem.

 

Smacznego !!! 😉