Domowe sposoby na przerobienie czereśni – w tym na pyszne ciasto
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić moje sposoby na przerabianie czereśni. Uwielbiam te owoce i nie wyobrażam sobie bez nich zimy. Przerobione na różne sposoby podczas zimy możemy je wykorzystać w naszej kuchni nie tylko do ciasta. Sezon czereśniowy uważam za otwarty 🙂
A oto kilka sposobów:
1) Dżem na żelatynie – bardzo pyszny i zdrowy, nie zawiera konserwantów. Jeden podstawowy minus to, że nie postoi nam za długo w piwnicy. Trzeba go zjeść do końca grudnia najpóźniej. Bardzo duży plus to, że oprócz dżemu mamy sok. Ja robię to tak:
* Składniki: 4 kg czereśni, 0,75 kg – 1 kg cukru, 1 paczka żelatyny (50g)
- czereśnie płuczę i pestkuję,
- wsypuje do dużego garnka i dodaję cukier (dosłodzić według uznania),
- doprowadzam do wrzenia,
- po krótkim gotowaniu (około 2-3 minuty) zbieram sok łyżką do zupy (nie zbieram całego, trochę zostawiam-tak, aby owoce miały się w czym rozgotować),
- owoce gotuję, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez około godzinę,
- na koniec gotowania dodaję 1 paczkę żelatyny namoczonej w zimnej wodzie,
- mieszam łyżką do rozpuszczenia żelatyny, gotuję ok. 2-3 minuty i zdejmuje z ognia,
- wkładam do słoików dżem a także wlewam sok,
- pasteryzuję 2 minuty.
2) Kompot – mój najlepszy to właśnie z czereśni. Nie jest kwaśny, a ten smak… – mi nie zastąpi go żaden inny. Do przygotowania kompotu potrzebujemy:
– czereśnie opłukać, – nałożyć do słoików,
– zagotować lukier: 3l wody+1kg cukru
– czereśnie zalać lukrem,
– pasteryzować 25 minut.
3) Dżem na żelfiksach – ja używam tych lepszej firmy, ponieważ zapobiegają pleśnieniu. Poza tym nie zawierają sztucznych konserwantów (są robione na bazie pektyny owocowej), a smakują naprawdę dobrze. Możemy być pewni, że taki dżem postoi nam do następnego sezonu.
- Ilość składników zależy od wskazań producenta.
4) Pestkowane – po co kupować w sklepach mrożonki niewiadomego pochodzenia. Zamroźcie je sami. Ja tak robię i podczas zimy wyciągam do ciasta, galaretki, a nawet przygotowuję dżem na szybko do zjedzenia – ten na żelatynie.
5) Ciasto z czereśniami na kruszonce – mniam, mniam …
Składniki:
4 szkl. mąki tortowej
1 łyżka smalcu lub kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 szkl. cukru
2 żółtka (białka można zamrozić)
1 jajko (całe)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Czereśnie
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść na kruszonkę (większe okruchy). 2/3 kruszonki wyłożyć na spód blachy (23 cm x 40 cm, nie większa). Na to dać wypestkowane czereśnie. Do pozostałej kruszonki dołożyć jedną łyżkę kakao i zagnieść. Posypać na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut.
Wykończenie:
Po wystudzeniu polać lukrem.
Smacznego !!! 😉